Programul ERASMUS+ cu țări EU (KA103)

Informații generale ERASMUS+

Programul ERASMUS (EuRopean Community Action Scheme for the  Mobility of University Students), dedicat mobilităţilor academice europene, a fost înfiinţat în anul anul 1987.

Din anul 2014 acest program are un nou conţinut sub numele de Erasmus+ (Program al Uniunii Europene pentru educatie, formare profesionala, tineret și sport) şi va fi implementat pâna în anul 2020. Acesta reunește toate cele 7 programe europene de finanţare anterioare.

Erasmus+ este destinat schimbului de experienţă academic, prin acţiuni de tipul mobilităţilor de studiu, plasament, predare, respectiv formare pentru personalul non-didactic. Pe lânga simplificarea procedurilor administrative, Erasmus+ vine cu o serie de noutăţi în cadrul acţiunilor. Astfel, pe lângă posibilitatea de a desfăşura mobilităţi de studiu, plasament, predare şi formare, programul oferă acum suport şi pentru parteneriatele transnaţionale în domeniul educaţiei şi tineretului, atât institutiilor de învăţământ superior, cât și organizațiilor.

În cadrul programului Erasmus+, proiectele vor fi structurate în cadrul a trei acţiuni (Key Actions):

Key Action 1 (KA1) – MOBILITĂŢI – care se adresează:

  • studenților (mobilități de studiu și plasament)
  • profesorilor (mobilități de predare)
  • personalului non-didactic (mobilități de formare)
  • voluntarilor, lucrătorilor de tineret
    • prin proiectele actuale de schimburi
    • prin SEV (Serviciul European de Voluntariat)
    • prin serviciul de formare în cadrul Tineret în Acțiune.

Key Action 2 (KA2) – COOPERAREA PENTRU INOVARE ŞI BUNE PRACTICI – prin stabilirea cooperărilor internaționale între două sau mai multe instituții de învățământ superior și institute de cercetare.

Key Action 3 (KA3) – SPRIJIN PENTRU REFORMA POLITICILOR – destinate organizațiilor non-guvernamentale europene (ENGO) şi al rețelelor de organizații europene care lucrează în domeniul educației și al tineretului.

 ERASMUS+ în USAMV Cluj-Napoca

1987 S-a înființat programul ERASMUS.

1998 USAMV Cluj-Napoca face parte din acest program, după aprobarea “Cartei Erasmus”, primind codul Erasmus-ROCLUJNAP04.

2011 Carta Erasmus USAMV Cluj-Napoca s-a extins cu acțiunea “PLACEMENT”, acţiune ce permite studenților să participe la mobilități de internship/practică.

La ora actuală a fost aprobată Carta Erasmus+ pe perioada 2014-2020.

USAMV Cluj-Napoca este pe primul loc în topul universităților de profil din România, iar în ceea ce privește mobilitățile de studiu, plasament, dar și de predare, aceasta se detașează considerabil de celelate universități de profil din țară.