Stațiunea Didactică Experimentală

Misiunea asumată de către USAMVCN este cercetare științifică avansată și educație. Pentru realizarea acestei misiuni, universitatea este implicată în generarea de cunoaștere științifică, dezvoltare, inovare, transfer tehnologic și formare profesională de nivel universitar. Universitatea noastră are și un caracter antreprenorial și dorim să îndrumăm studenții noștri pe acest drum și în același timp să oferim clujenilor niște produse locale de calitate superioară, la un preț accesibil.

Stațiunea Didactică Experimentală încorporează mai multe entități: Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetări Horticole, Ferma Jucu.

USAMVCN, prin Stațiunea Didactică Experimentală, se implică în activități diverse de promovare și susținere a produselor locale, sănătoase, fiind de asemenea membru fondator al clusterului Agro Transilvania.

În această direcție, în 2017 s-a înființat Agronomia Agro Food Innovation SRL, prima societate comercială înființată de către o universitate din domeniul Științelor Vieții. Prin intermediul acesteia se dorește valorificarea la nivel local a resurselor existente. În acest sens, universitatea a creat brandul/marca de produse alimentare “Gourmeticus Academicum” având motto-ul “Vivat degustatores”. În cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor se obțin produse de carmangerie (2-3 t/lună), produse lactate (iaurt, brânzeturi – de tip telemea, caș) și produse de patiserie de o calitate superioară (fursecuri, tarte, foietaje, plăcinte, etc) folosind materii prime de la fermele universității, cu un control pe tot lanțul de producție, respectând conceptul “From Farm to Fork”/“De la Fermă la furculiță”.                            

În anul 2019 s-a deschis și modernizat un magazin de prezentare “Gourmeticus Shop”,  pe Calea Mănăștur nr. 9, unde se comercializează produsele noastre, dar și alte produse locale de calitate superioară de la producătorii din regiunea noastră.