De Mărțișor, medalie de aur în Spania, pentru vinul Sauvignon Blanc 2022, de la Vinea Apoldia Maior

Universitatea noastră a fost recompensată, în 28 februarie 2023, cu medalia de aur în Spania, la Vitoria-Gasteiz, pentru vinul Sauvignon Blanc 2022 din Colecția Aurum Terras, care este produs la Statiunea Viticolă Vinea Apoldia Maior.

Este prima medalie de aur la nivel internațional obținută de o etichetă de vin de la stațiunea universității noastre, iar Sauvignon Blanc 2022 va fi disponibil în curând în magazinele USAMV Cluj-Napoca.

Catavinum World Wine & Spirits Competition s-a desfășurat în perioada 15-25 februarie, iar rezultatele au fost anunțate în 28 februarie 2023, chiar în prag de Mărțișor. Potrivit organizatorilor, la competiția anuală de la Vitoria-Gasteisz U fost înscrise aproape 3.000 de etichete de vin, din peste 20 de țări.

Din anul 2020, USAMV Cluj-Napoca coordonează Stațiunea Viticolă Vinea Apoldia Maior (Apoldu de Sus, jud. Sibiu), care este dedicată învățământului și cercetării universitare. Profesorii și studenții sunt implicați în dezvoltarea de tehnologii moderne de cultivare a viei, de producție a vinurilor, de valorificare superioară a subproduselor vitivinicole și dezvoltarea agroturismului.

Vinurile sub marca Vinea Apoldia Maior (DOC Sebeș-Apold) au fost împărțite în Colecția  Academicum (cupajele Docentus, Laureatus, Eruditus), Colecția Aurum Terras (monosepaje din soiuri nobile, dar și cupajele Amlas, Secas, Orange Optimus), cărora li se alătură, din 2023, Colecția Excelentia, cu prima etichetă – Madrigal.