Două uleiuri esențiale produse la USAMV Cluj-Napoca, recunoscute la nivel UE pentru comericalizare

Două uleiuri esențiale produse de câțiva ani la Disciplina Fitotehnie – Facultatea de Agricultură a universității noastre au primit recunoaștere europeană, în urma analizelor de calitate, conform Reg. CE 1223/2009 al Parlamentului și Consiliului European, privind produse cosmetice în UE. Mai precis, uleiul esențial de lavandă și uleiul esențial de salvie au fost notificate pe portalul CPNP, astfel că sunt eligibile spre comercializare în spațiul comunitar, respectând indicațiile de folosire, care sunt prevăzute în raport și pe etichete.

Prof. dr. Dan Vârban, de la Disciplina Fitotehnie, produce și alte tipuri de uleiuri esențiale, care sunt disponibile spre vânzare în magazinele universității și la standul din Iulius Mall, după cum urmează: mentă, agastache, isop, cimbrișor, busuioc, tarhon, oregano.

”Înainte ca un produs cosmetic să poată fi introdus pe piața UE, este necesar ca acesta să fie înregistrat în notificarea UE privind produsele cosmetice (CPNP). Aceasta înseamnă că, pentru a vinde produsul sub propria marcă în UE toate detaliile sunt încărcate în CPNP. Raportul privind siguranța produselor cosmetice trebuie întocmit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1223/2009, care armonizează și simplifică reglementările privind produsele cosmetice în toate statele membre ale UE”, a explicat Prof. dr. Dan Vârban.

          Au fost notificate ca fiind produse de USAMV Cluj-Napoca, două uleiuri esențiale:

  • Ulei esențial de lavandă – se intenționează a se aplica pe corp (zona gâtului și încheietura mâinii) prin calea de expunere dermală și prin inhalare fără spălare ulterioară după aplicare (fără clătire);
  • Ulei esențial de salvie – se intenționează a se folosi ca ulei esențial pentru masajul corporal, aplicat pe corp fără spălare ulterioară după aplicare.

Materia primă (lavanda, salvia) a fost recoltată din câmpurile universității, iar uleiul a fost obținut prin hidrodistilare. Produselor li s-a atribuit o durabilitate minimă superioară de 30 luni, iar după deschiderea flaconului valabilitatea este de 12 luni. Ambele uleiuri esențiale sunt ambalate și etichetate în sticluțe fumurii cu picurător de 10 ml, se arată în descrierea acestora.

Skip to content