Dr. drd. Felix Lucaci, de la Facultatea de Medicină Veterinară, primul din România cu certificare AIS PennHIP

Ne bucurăm să anunțăm o nouă reușită în cadrul Serviciului de Radiologie și Diagnostic Imagistic care oferă și analize specifice cu ajutorul distractorului pentru determinarea laxității articulare și a osteoartritei consecutive displaziei coxo-femurale la câini. Distractorul a fost achiziționat din fondurile proprii ale Disciplinei în decembrie 2022, de la firma Antech Imaging (SUA), iar pentru ca un medic să fie recunoscut și certificat de către Antech, acesta trebuie să urmeze un curs de specializare și să susțină un examen. Astfel, dr. Felix Lucaci, doctorand și medic intern în cadrul facultății noastre este primul medic veterinar din România, certificat AIS PennHIP, pentru efectuarea tehnicii de măsurare a indicelui de laxitate articulară. Oficializarea rezultatului va fi făcută de către Antech Imaging Services. Felicitări!

Ce reprezintă metoda AIS PennHIP

Metoda AIS PennHIP este recomandată ca o metodă de predictibilitate a osteoartritei pentru toate rasele de câini, indiferent dacă prezintă sau nu predispoziție pentru displazia coxo-femurală canină, astfel încât, după caz, să fie luate măsurile necesare.

Prin aceasta metodă se va măsura laxitatea articulară, care reprezintă distanța dintre capul femural și cavitatea acetabulară, cu ajutorul distractorului AIS PennHIP.

Această procedură medicală se poate realiza la câini de la vârsta de 16 săptămâni, sub sedare, astfel că nu implică durere.

Prin metoda AIS PennHIP se poate determina precoce riscul pe care un câine îl are în a dezvolta displazie coxo-femurală sau alte modificări la nivelul șoldului, precum osteoartrita, oferind astfel informații utile deținătorilor de animale și, în special crescătorilor, pentru a putea decide dacă respectivul animal este apt sau nu pentru programele de reproducție.

 

Skip to content