Fermierii câștigători în cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology vor fi premiați la Agraria 2025, în cadrul unui workshop cu tema principală ”Sunt măsurile actuale de subvenționare adaptate nevoilor fermelor care utilizează pășunea?”
Universitatea noastră, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală – Departamentul de Științe Economice, în calitate de partener al Proiectului Grazing4AgroEcology, organizează în data de 11 Aprilie 2025, între orele 12.00-14.00, workshop-ul intitulat ”Sunt măsurile actuale de subvenționare adaptate nevoilor fermelor care utilizează pășunea? Premierea celor mai inovativi fermieri care utilizează pașunea – câștigătorii concursului G4AE”. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Agraria, Jucu, județul Cluj (Cortul DLG).
Workshop-ul este organizat în cadrul proiectului european Grazing4AgroEcology (G4AE – https://grazing4agroecology.eu/), proiect finanțat prin Programul Orizont 2020, o inițiativă care urmărește promovarea practicilor agricole sustenabile și a pășunatului inovativ, adaptat nevoilor actuale ale fermierilor și mediului rural.
Evenimentul din 11 aprilie va reuni fermieri, cercetători, furnizori de inputuri agricole, decidenți politici, reprezentanți ai mass-media și consumatori, pentru a discuta despre eficiența măsurilor actuale de subvenționare și pentru a identifica noi oportunități și propuneri legislative care să sprijine pășunatul durabil în România.
În plus, participanții vor avea ocazia să afle poveștile de succes ale câștigătorilor concursului ”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului!”, concurs lansat anul trecut de USAMV Cluj-Napoca, în parteneriat cu UBM Feed Romania, cea mai mare fabrică de furaje independentă din țară situată în comuna Sânpaul (jud. Mureș).
Agenda reuniunii din cadrul Agraria 2025:
- Premierea concursului Grazing4AgroEcology (G4AE): ”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului!”;
- Prezentarea proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), susținută de Prof. dr. Mugurel Jitea, decan al Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală;
- Discuții privind măsurile actuale de subvenționare adaptate nevoilor fermelor care utilizează pășunea;
- Măsuri de politică publică pentru susținerea pășunatului, prezentare susținută de Silvia Hicea (DAJ, Cluj);
- Perspectiva unui fermier, susținută de Sebastian Vaida (Fermier PFN G4AE);
- Sesiune interactivă privind propuneri legislative pentru susținerea pășunatului, moderată de Adrian Gliga și Vlad Isarie (USAMV Cluj-Napoca & AgroTransilvania Cluster).
Invităm specialiștii din aceste domenii să descopere exemple concrete de bune practici, să se implice activ în dezbateri și să contribuie la formularea de recomandări legislative care pot sprijini dezvoltarea sustenabilă a agriculturii prin pășunat.
Pentru mai multe informații despre eveniment și despre proiectul Grazing4Agroecology, vă invităm să accesați site-ul oficial: https://grazing4agroecology.eu/
Coordonat de Grünlandzentrum (Germania), G4AE se derulează pe o perioadă de trei ani și jumătate (septembrie 2022 – februarie 2026). Consorțiul cuprinde 18 parteneri din opt state membre ale UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat – Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia.