Festivalul Produsului Tradițional, în 14 mai, la USAMV Cluj-Napoca, cu parada portului popular, jurizări și degustări de bunătăți tradiționale, cu rețete culese de studenți din 12 județe

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vă invită, prin Facultatea de Agricultură, la ediția a XVIII-a a Festivalului Produsului Tradițional, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu.

Evenimentul va avea loc în data de 14 mai 2025, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, iar vizitatorii vor fi martorii unei sărbători a gustului, memoriei și tradițiilor românești.

Studenții își vor prezenta porturile populare, dar și produsele tradiționale din locurile natale, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

”Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți. Ei dobândesc astfel mai multe competențe: certificare și control de ferme și gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiționale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală și etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicație de Protecție Geografică) și TSG (Specialitate Garantată), prin desfășurarea unei activități practice în localitatea de origine a familiei. Obiectivul acestei activități pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiționale țărănești, dar și formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcția de demersuri de marketing agricultural”, a explicat coordonatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu (Facultatea de Agricultură).

Vor fi prezentate spre jurizare și degustare rețete tradiționale, culese din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Alba, Sibiu, Cluj, Harghita, Suceava, Neamț, Argeș, între care amintim celtă șvăbească, urdoici dulci, vărzar de Maramureș, mălai dulce cu prune uscate, virșli de oaie, cici fierți în zeama de fasole, aranygaluska, găină umplută de nuntă, alivencă de Bilbor, zacuscă de Tihău, sfinți (mucenici moldovenești), chișcă de porc cu păsat, carne de porc în cir, magiun de prune Topoloveni.

”Vă invităm așadar să descoperiți sufletul României prin gust, port și poveste, să fiți parte dintr-o manifestare vie a identității noastre culturale, un act de diplomație gustativă, prin care tânăra generație readuce în actualitate comoara culinară a satului românesc. Prin rețetele autentice și caietele de sarcini riguroase, studenții devin ambasadori ai unui patrimoniu alimentar viu, capabil să genereze respect internațional și atașament emoțional profund. Parada portului popular, jurizată cu profesionalism de catre specialiști în domeniu, completează tabloul unei Românii care își afirmă identitatea cu eleganță și mândrie, prin ceea ce are mai curat și mai autentic. Acest festival este o formă de soft power cultural, care transformă tradiția în punte de dialog și recunoaștere agroculturală internațională”, este mesajul Conf. dr. Avram Fițiu.

Evenimentul va fi deschis la ora 10.00 de către conducerea USAMV Cluj-Napoca, după care membrii juriului vor degusta și evalua produsele prezentate de către studenți, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale rețelor tradiționale. Ca la fiecare ediție, este așteptat la festival și publicul larg, care va avea acces la degustări și discuții cu participanții după ora 12.00, când se încheie jurizarea.

Program detaliat:

10:00 – 10:15 Deschidere oficială eveniment

10:15 – 11:00 Parada portului popular, urmată de jurizarea acestuia de către specialiști în domeniu;

11:00 – 12:00 Jurizare produse;

12:00 – 18:00 Degustare de produse de către invitați și vizitatori; prezentare de caiete de sarcini; spectacol muzică populară.

Lista studenților și a produselor prezentate de către aceștia la Festivalul Produsului Tradițional, 14 mai 2025:

  1. Crăciun Anca Laura Maria -Pălăneț din Sânpetru de Câmpie, jud. Mureș
  2. Kinal Orsolya-Gabriella – Celtă șvăbească, sat Moftinu Mare, jud. Satu Mare
  3. Rontea Diana-Maria – Urdoici dulci, comuna Rodna, jud. Bistrița-Năsăud
  4. Druță Cristina – “Mosocoarne” din comuna Motiș, jud. Sălaj
  5. Ștefanca Loredana-Mariana Oana – Vărzar de Maramureș, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  6. Marinca Vlăduț-Petru – Miel umplut, sat Breb, jud. Maramureș
  7. Bunea Ioana Maria – Pupuri cu varză, Blaj, jud. Alba
  8. Cosma Patrick-Valentin – Mălai dulce cu prune uscate, comuna Budești, jud. Maramureș
  9. Elekes Deborah Gertrude-Alice – Strudli cu silvoiță din satul Sanislău, jud. Satu Mare
  10. Hada Andrei – Virșli de oaie, comuna Ighiu, jud. Alba
  11. Horja Remus-Adrian – Cici fierți în zeama de fasole, Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj
  12. Kallai Lorand – Bulz, sat Arpașul de Sus, jud. Sibiu
  13. Kovács Márk-Ferencz – Cozonac dulce, sat Izvorul Crișului, jud. Cluj
  14. Lukacs Henrietta – Aranygaluska (Găluște aurii), comuna Craidorolț, jud. Satu Mare
  15. Miel Danaris Georgiana – Langalău, sat Lucăceni, jud. Satu Mare
  16. Prașca Ionuț-Andrei – Pături cu brânză, sat Colibița, jud. Bistrița-Năsăud
  17. Rednic Ioana-Valentina – Găină umplută de nuntă, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  18. Rusu Bianca-Raluca – Turtă dulce, comuna Vișinelu, jud. Mureș
  19. Sebaș Valentin – Plăcinte în cuptor cu lemne, sat Țelna, jud. Alba
  20. Szanto Rares Vasile – Zamă de verze, sat Rona, jud. Sălaj
  21. Vancea Ovidiu – Gomboți cu prune, Ocna Mureș, jud. Alba
  22. Vlaicu Gabriela-Maria – Bulgărași de zăpadă, comuna Sânmihaiul-Almașului, jud. Sălaj
  23. Cifu Andreea – Alivencă de Bilbor, comuna Bilbor, jud. Harghita
  24. Brîndușan Florin-Junior – Burger tradițional, jud. Satu Mare
  25. Cheregi Izabela – Palențe împletite cu brânză, Cehei, jud. Salaj
  26. Turc Renata-Natalia – Zacuscă de Tihău, jud. Sălaj
  27. Varga Paula – Brânză telemea – Bârsana, jud. Maramureș
  28. Bunea Diana Nicoleta – Sfinți (Mucenici moldovenești) – Piatra Neamț, jud. Neamț
  29. Oprea Mihaela Rodica – Chișcă de porc cu păsat – sat Chechiș, jud. Sălaj
  30. Gabor Adela – Pancove ardelenești, Nadășu, jud. Cluj
  31. Pop Simona Raluca – Gomboți cu poame, Tiha Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud
  32. Strajescu Mihai-Bogdan – Carne de porc în cir, Turda, jud. Cluj
  33. Dan Andreea Alexandra – Plăcinte cu lobodă și brânză de oaie – Iara, jud. Cluj
  34. Bucureștean Adrian – Balmoș moțesc din Marna Nouǎ, comuna Sanislǎu, jud Satu Mare
  35. Tamaș Ioan Eugen – Mălai dulce de Dej, jud. Cluj
  36. Lucaciu (Pop) Cosmina Maria – Cocă cu prune, varză și brânză, Urmeniș, jud. Bistrița-Năsăud
  37. Carpineanu Călin – Cozonac bucovinean de Suceava, jud. Suceava
  38. Scurtea Andrei – Magiun de prune Topoloveni, jud. Argeș
  39. Șerban Dorothea – Balmoș, Mediaș, jud. Sibiu
  40. Nemeș Septimiu Sever – Drob de miel în prapure cu leurdă și urzici, Cojocna, jud. Cluj.
Skip to content