Marele premiu științific și alte 7 distincții pentru Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, la Târgul de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT 2022
Marele Premiu Știintific INOVALIMENT a revenit produsului ”Beechnutela – Cremă tartinabilă de jir”, realizat de Asist. Cercetare Ing. dr. Andreea Pușcaș, împreună cu grupul de cercetători coordonat de Prof. dr. Vlad Mureșan, de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, la evenimentul organizat între 21-25 noiembrie 2022.
Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui, grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant. Produsul de află în curs de brevetare.
”Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piață. Semințele de jir au fost alese datorită substanțelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar și pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obține de pe teritoriul țării noastre, nefiind necesar importul care determină creșterea amprentei de carbon”, a declarat Asist. Cercetare Ing. dr. Andreea Pușcaș.
Alte șapte premii importante au revenit echipelor formate din studenți și profesori de la facultatea noastră, după cum urmează:
Categoria BIOTEHNOLOGII
Premiul II: Valorificarea subproduselor agro-industriale pentru producția de enzime (autor Asist. Cercetare Ing. dr. Adrian Martău);
Premiul III: Fortificarea in situ cu vitamina B12, în subprodusele cerealiere – B12 (autor Asist. Cercetare Ing. dr. Lavinia Călinoiu);
Mențiune: Metaboliți secundari în digestia alimentelor (autor Ing. drd. Rodica Varvara);
Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE
Premiul III: Oleogeluri cu aplicabilitate în preparate din carne îmbunătățite nutritional (autor Ing. drd. Anda Tanislav);
Categoria INOVAȚIE
Premiul I: ActiFishPack-Sistem de ambalare activă a peștelui proaspăt (autor Asist. Cercetare Ing. dr. Maria Ioana Socaciu);
Premiul II: Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food” și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale (autor Ing. drd. Mădălina Medeleanu);
Mențiune: Evoluția profilului compușilor fenolici ai extractului de frunze de măslin microîncapsulat și nanoîncapsulat în biscuiți, în timpul digestiei gastrointestinale in vitro (autor Ing. drd. Călina Nagy).
În cadrul INOVALIMENT 2022 au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categoriile Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcționale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicații tehnologice avansate.
Târgul Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar INOVALIMENT este singurul din România dedicat cercetării alimentare și s-a aflat la cea de-a treia ediție.
Felicitări!