Proiectul Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial (SPIRE), cu USAMV Cluj-Napoca între parteneri, a câștigat premiul WORLD SMART CITY AWARDS, la categoria Inovație

Proiectul Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial (SPIRE), cu universitatea noastră între parteneri și care este finanțat de Urban Innovative Actions (UIA) Comisia Europeană, a câștigat premiul WORLD SMART CITY AWARDS în 2023, la categoria Inovație, în cadrul Smart City Expo, de la Barcelona.

SPIRE a fost coordonat de către Primăria Municipiului Baia Mare, iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prin Facultatea de Agricultură, a fost partener alături de Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare și Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy.

Proiectul a vizat utilizarea sustenabilă a terenurilor poluate, reintroducerea lor în circuit prin fitoremediere, o soluție bazată pe natură.

SPIRE a generat diferite activități care au influențat într-un mod interconectat, integrat și transversal sferele sociale, de mediu, economice și de planificare strategică ale municipiului Baia-Mare, fiind selectat pentru a participa la studiul Just Transition al UIA, ceea ce marchează o recunoaștere a proiectului la nivel internațional.

Echipa din cadrul Facultății de Agricultură a universității noastre a fost formată din zece specialiști și a fost coordonată de Prof. dr. Roxana Vidican – decan. Transmitem felicitări colegilor implicați în Proiectul SPIRE și tuturor partenerilor, care au contribuit la obținerea acestei distincții!

Premiile anuale World Smart City reprezintă o competiție internațională prestigioasă, care recunoaște proiecte, idei și strategii al căror scop este de a face orașele din întreaga lume mai durabile și mai viabile din punct de vedere economic. La Smart City Expo 2023, de la Barcelona, au fost depuse 411 proiecte din 63 de țări.

 

Proiectul SPIRE a fost nominalizat și la German SDG/UNIDO Innovation Award 2023, în cadrul International Vienna Energy and Climate Forum, eveniment care va avea loc în 25 noiembrie 2023.

Sursa foto: SPIRE Baia Mare

Skip to content