Scurtmetrajele realizate în cadrul Atelierului de cinematografie ”Comunicarea științifică prin povestiri, filme și animație”, cu participarea reprezentanților USAMV Cluj-Napoca, sunt disponibile pe platforma YouTube a Organizației SciFilmIt din Geneva
Echipe formate din cercetători și cadre didactice din cadrul universității noastre, alături de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) – Facultatea de Teatru și Film, respectiv de la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” (ANMGD), au definitivat proiectul inițiat de Asociația Persona, cu sprijinul SciFilmIt din Elveția: Atelierul de cinematografie ”Comunicarea științifică prin povestiri, filme și animație”.
În cadrul atelierelor găzduite de USAMV Cluj-Napoca, între 16-18 decembrie 2024, au fost concepute scurtmetraje cu scenarii axate pe Sustenabilite și perspective în Științele vieții, One-Health, Biodiversitate și Sustenabilitate, iar aceste clipuri de animație sunt disponibile acum pe platforma YouTube a organizației SciFilmIt din Geneva.
Vă prezentăm în continuare cele patru scurtmetraje și componența echipelor care le-au realizat, subiectul principal fiind provocările și realizările muncii de cercetare la USAMV Cluj-Napoca:
Domeniul One Health – scurtmetraj despre oameni și animale, care se pot ajuta reciproc pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală, realizat de echipa formată din Duada Rusu (UBB), Mara Dezmirean, Cristiana Novac și Sorina Dârjan (USAMV Cluj-Napoca), Patricia-Daiana Manciu (ANMGD), cu participarea lui Timea Kecz și a lui Max: https://youtu.be/MppAKpMnLv8
Domeniul Biodiversitate – clip despre importanța menținerii patrimoniului genetic divers pentru ca o populație să reziste la diferite tipuri de stres, realizat de echipa formată din Karin Vanessa Biris (ANMGD), Gabriela Eliza Jilav (UBB), Alexandru Deac și Mihaela Mihai (USAMV): https://youtu.be/bvYhyDl-tLg
Domeniul Sustenabilitate – animație despre păstrarea echilibrului naturii prin descompunerea și valorificarea diverselor materiale, clip realizat de echipa formată din Răzvan Dima (UBB), Adrian Martău și Ioana Crișan (USAMV) și Norbert Szekely (ANMGD): https://youtu.be/_pl-yTkoN94
Domeniul Perspective în științele vieții – film despre folosirea a diverse tehnologii pentru monitorizarea sănătății pădurii, realizat de echipa formată din Oana Magureanu (UBB), Elemer-Emanuel Șuba și Adriana Aurori (USAMV), Denisa Gruian (ANMGD): https://youtu.be/FDg-kB6Ca7A.
Prezentarea acestor pelicule, pentru realizarea cărora felicităm toți participanții implicați, va avea loc în cadrul unui eveniment găzduit în curând de universitatea noastră, care va fi deschis publicului larg.
Despre inițiatorii acestui proiect inovator
Organizația SciFilmIt din Geneva (https://scifilmit.com/) are ca scop comunicarea de știință, printr-un liant creativ între științe, comunicări științifice și publicul larg. În acest scop, organizează cursuri, ateliere, competiții și evenimente în care participanții din domenii științifice învață să realizeze filme scurte, prin care să explice concepte științifice sau să prezinte proiecte de cercetare publicului larg.
Asociația Persona din Cluj-Napoca se concentrează pe rolurile educaționale, sociale și cognitive ale artei. Asociația colaborează cu diverse instituții și organizații, locale, naționale și internaționale în proiecte artistice (teatru și cinematografie), sociale (probleme de interes public, precum adicțiile, sănătate publică), medicale (educație sanitară, prevenție primară și secundară) și caritabile. Asociația Persona este producătorul și organizatorul Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj ClujShorts.
Colaborarea celor două organizații a fost realizată de către cercetătoarea în inteligență artificială Vivi Năstase, de la Universitatea din Geneva/Institutul Idiap (Martigny, Elveția) și membră a organizației SciFilmIt, respectiv de către regizorul Rareș H. Stoica, vicepreședintele Asociației Persona din Cluj-Napoca.
Atelierul de cinematografie ”Comunicarea științifică prin povestiri, filme și animație” a fost coordonată în cadrul USAMV Cluj-Napoca de către prorector Cercetare, Prof. dr. Vlad Mureșan. Felicitări și mult succes în toate proiectele viitoare!