USAMV Cluj-Napoca organizează primul workshop din cadrul Proiectului ADER 16.1.2 – ”Bune practici de creștere, nutriție, sănătate animală prin abordarea conceptului One Health”

Universitatea noastră, alături de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București), UMF ”Carol Davila” București, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și USAMV București (Facultatea de Biotehnologii), organizează joi, 18 iulie 2024 , primul workshop din cadrul proiectului ADER 16.1.2 Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanțul alimentar conform conceptului ONE HEALTH, workshop intitulat ”Bune practici de creștere, nutriție, sănătate animală prin abordarea conceptului ONE HEALTH ” .

Evenimentul se va desfășura în sistem online, între orele 10.00 – 13.00.

Cu un buget de 1.6 mil. lei și întins pe o perioadă de trei ani (2023-2026), proiectul are ca obiectiv principal promovarea conceptului One Health la nivelul societății românești prin două importante canale de promovare :

· O schemă de certificare a produselor alimentare a căror producție și procesare se încadrează în acest concept;

· O platformă colaborativă de informare și interacțiune, care să sprijine multi- și transdisciplinaritatea, respectiv contribuția la construirea unui sistem alimentar care să pună pe primul plan sănătatea oamenilor, animalelor și a ecosistemelor.

Reuniunea din 18 iulie are ca scop identificarea nevoilor actorilor interesați de conceptul One Health și face parte dintr-o serie de evenimente dedicate promovării regionale a acestei viziuni în România.

Program workshop:

10.00 – 10.20 – Înregistrare participanți;

10.20 – 10.40 – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare; ADER 16.1.2 Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanţul alimentar conform conceptului One Health – Nastasia Belc, Director general IBA București;

10.40 – 11.00 – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca; Îmbunătățirea siguranței alimentare prin implementarea bunelor practici de creștere, nutriție și sănătatea animalelor prin abordarea conceptului One Health – Prof. dr. Sorin Daniel Dan;

11.00-11.20 – USAMV București, Facultatea de Biotehnologii; Rolul biotehnologiei in implementarea conceptului OneHealth – Aglaia Popa;

11.20-11.40 – Coffee break;

11.40-12.00 – UMF “Carol Davila” București; Dezvoltarea de nutraceutice prin prisma conceptului One Health. O abordare integrată pentru sănătate – Dr. Denisa Udeanu, prodecan Facultatea de Farmacie;

12.00-12.20 – Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București; Rezultatele analizelor de laborator la probele de brânzeturi testate de I.I.S.P.V. în 2023 – Sorin Pîrvu;

12.20-12.40 – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare; Abordări în implementarea conceptului One Health pe lanțul cerealier – Nastasia Belc, Director general IBA București;

12.40-13.00 – Discuții.

Lansat în SUA la începutul anilor 2000, conceptul ”One Health” recunoaște că sănătatea oamenilor, animalelor, solului, apei, a plantelor și a ecosistemelor sunt strâns interconectate, fapt ce presupune aplicarea unei abordări coordonate, colaborative, multidisciplinare și intersectoriale pentru a identifica riscurile potențiale sau existente care apar la interfața dintre sistemul integrat ”sol – plantă – animal – om” și ecosistemele în care trăiesc.

Acest concept se referă la necesitatea şi obligativitatea luării deciziilor majore referitoare la sănătatea umană în concordanţă cu datele furnizate de medicina umană, medicina veterinară şi mediul de viaţă înconjurător, privite ca un tot indisolubil.

Mai mult ca în orice altă țară din UE, în România există preocupări instituționale privitor la tratarea interacţiunilor dintre animale, oameni, plante şi diversele medii înconjurătoare, cu mențiune specială pentru medicina comparată a mediului uman și veterinar.

Asociația ”One Health – New Medical Concept” România, denumită în prezent Asociația ”One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga”, este platforma de expertiză unică prin polivalența științifică a membrilor și a instituțiilor asociate, fiind înființată în luna mai 2015. Asociația a reușit într-un timp foarte scurt să reunească specialiști și instituții cu potențial științific enorm, peste 400 de membri și peste 20 de instituții (universități, institute de cercetare, spitale și entități diverse) din țară și străinatate.

Asociaţia se înscrie în zona realizării profilaxiei primare a îmbolnăvirilor la om şi animale prin studiul, monitorizarea, supravegherea şi diseminarea informaţiilor, referitoare la aspectele de patologie în cadrul lanţului mediu-plante-animale de exploatare, silvatice şi de companie-om, acestea constituind elementele de bază ale noului concept ”One Health”.

În promovarea și implementarea conceptului ”One Health”, asociația acordă, în plus față de direcțiile în general acceptate, o atenție deosebită medicinii comparate și a oncologiei comparate, a medicinii ocupaționale și a stilului de viață, a alimentației și nutriției, cu profilaxia primară a vieții și viața post-tratament, ca obiective fundamentale.

Skip to content