USAMV Cluj-Napoca și INRAE au semnat, la Paris, primul acord de parteneriat

Universitatea noastră și INRAE (Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu) din Franța au semnat, în 25 februarie 2023, primul acord de parteneriat la un nivel superior pentru consolidarea cooperării în domeniile științelor agro-alimentare, medical-veterinare și ale bioeconomiei.

Evenimentul a avut loc la Salonului Agricol Internațional de la Paris, iar potrivit documentului semnat de Philippe Mauguin, președinte și CEO al INRAE, și Prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV, parteneriatul se va derula pe o perioadă de cinci ani.

Acest prim acord de parteneriat își propune să consolideze cooperarea dintre INRAE și USAMV Cluj-Napoca în domeniile bioeconomiei, alimentației, științelor plantelor și animalelor, mediului și științelor economice și sociale. Această cooperare va facilita schimburile științifice și răspunsurile comune la viitoarele cereri de propuneri din cadrul programului Orizont Europa.

”Această componentă ar trebui să prindă contur în curând, deoarece INRAE începe să ofere asistență tehnică și sprijin științific pentru înființarea unui centru de resurse bioeconomice la Cluj – Proiectul BioMountains-Apuseni, ca parte a unui proiect mai amplu de sprijinire a dezvoltării teritoriale prin bioeconomie”, a transmis INRAE.

Colaborarea dintre universitatea noastră și INRAE s-a materializat prin participarea la șapte proiecte europene, șase proiecte finanțate prin programul Orizont Europa și un proiect în cadrul unei acțiuni COST, coordonată de INRAE pentru a promova inovarea în domeniul alimentelor fermentate.