USAMV Cluj-Napoca participă și la ediția din 2025 a PRO INVENT, cu numeroase brevete, proiecte și idei inovative ale studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor
Universitatea noastră participă și la ediția a XXII-a a Salonului Internaţional al Cercetării Științifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, găzduit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, între 15-17 octombrie 2025, cu trei brevete, două proiecte și 11 idei inovative ale studenților și cadrelor didactice de la USAMV Cluj-Napoca.
n competiție au fost înscrise sute de proiecte și invenții din variate domenii, iar între participanți se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Tematica Salonului PRO INVENT 2025 este Inovaţie Fără Frontiere!
Vă așteptăm cu drag la standul nostru! Festivitatea de premiere va avea loc în 17 octombrie, de la ora 12.00, în Aula HUB a Universității Tehnice!
Lista proiectelor înscrise de USAMV Cluj-Napoca:
Brevete
- Procedeu de obținere a unei băuturi pe bază de malț și suc de fructe – Liana Claudia Salanță; Maria Tofană; Carmen Rodica Pop;
- ”LUMINA”, un nou soi de trandafir omologat la USAMV Cluj-Napoca – Gabriela Maria Roman; Claudiu Bunea; Lukacs Lehel; Maria Giurgiu;
- ”ALMA”, un nou soi de trandafir omologat la USAMV Cluj-Napoca- Gabriela Maria Roman; Lukacs Lehel; Claudiu Bunea; Eugenia Hărșan.
Proiecte
- Identificarea și studiul de noi varietăți de alun, dezvoltarea unui produs horticol nou pentru piața internă și europeană – Claudiu Bunea, Daniel Avram, Eugenia Hărșan, Gabriela Maria Roman, Andrea Bunea, Lehel Lukacs, Adrian Macri, Monica Harța, Peter Șomsai; Doina Clapa; Orsolya Negrușier;
- Preparat din carne de bivol românesc și carne de porc din rasa Mangalița (de tip salam) – Eugen Claudiu Jurco, Grigore Onaciu, Lucian Cuibus, Maria Cristina Colciar, Alex Cuibus, Simona Gabriela Jurco.
Idei inovative studențești
- Tripel D — bere cu fermentație complexă de curmale – Iuliu-Mihai Deac, Andrei Borșa, Mircea Muntean;
- Antricot de vită maturat controlat 30 zile – Darius Ioica, Andrei Borșa, Dorin Țibulcă, Dara Transilvania SRL;
- GT shot energizant – Băutură funcțională pe baza de ghimbir și turmeric – Raluca Florina Samoilă, Andrei Borșa, Zorița Diaconeasa, Liana Salanță;
- Summer-Spice Kvass, băutură fermentată din pâine cu condimente de vară – Andrei Călin Muntean, Andrei Borșa, Mircea Muntean, Adrian Martău;
- Moonhop: Bere roșie artizanală funcțională cu melatonină și malțuri speciale – Racz-Pista Andrei Ștefan, Andrei Borșa, Mircea Muntean;
- Cornete de vafă funcționale, îmbogățite cu fibre, polifenoli și carotenoizi prin utilizarea pulberii obținute din deșeuri de măceșe – Alexandra Raluca Borșa, Cristina Anamaria Semeniuc, Adriana Păucean, Melinda Fogarași, Andrei Borșa, Floricuța Ranga, Maria-Ioana Socaciu, Anda Elena Tanislav, Vlad Mureșan;
- Cârnați de porc reformulați prin înlocuirea parțială a cărnii crude porc cu pulbere obținută din deșeuri de măceșe, cu proprietăți funcționale și calitate îmbunătățită – Alexandra Raluca Borşa, Melinda Fogarași, Floricuța Ranga, Andrei Borșa, Anda Elena Tanislav, Vlad Mureșan, Cristina Anamaria Semeniuc;
- Utilizarea sustenabilă a subproduselor rezultate din presarea la rece a uleiului de alune – Baton funcțional fără zaharuri adăugate: Emilia-Gabriela Bota, Cristina Coman, Zsolt Matyas, Loredana Leopold, Vasile Coman, Teodora Mihuț, David Kiss, Horațiu Buzgău, SC HOLIV ECOPLANT;
- Valorificarea zațului de cafea prin obținerea de crackers funcționali pe bază de maia fermentată – Anamaria Jurje, Daria Nicola, Loredana Leopold, Cristina Coman, Sonia Socaci;
- Cercetări privind utilizarea fructelor de porumbar (Prunus Spinosa L.) în dezvoltarea de alimente inovatoare – Rebeca Florentina Moga, Anamaria Pop, Georgiana Marțiș;
- Labneh premium din lapte de bivoliță – excelență nutrițională într-o matrice lactată tradițională – Antonia-Anamaria Man, Maria-Ioana Socaciu, Delia Michiu, Raluca Alexandra Borșa, Cristina Anamaria Semeniuc.
Felicitări și mult succes tuturor! Detalii despre ediția a XXII-a a Salonului PRO INVENT: https://proinvent.utcluj.ro/.