Ateliere creative și prezentări susținute de o echipă studențească de la USAMV Cluj-Napoca pentru copii din familii defavorizate, într-o tabără din județul Mureș
O echipă studențească de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul universității noastre a participat, sub conducerea Asist. univ. dr. Adrian Martău, la Tabăra ”Vis de copil”, organizată de ADRA Romania, între 24-30 august, pentru copiii din familii defavorizate, dar cu rezultate școlare deosebite, la Centrul de Tineret de la Zimți (jud. Mureș).
În cadrul acestei tabere, copiii au avut parte de activități diverse, jocuri, concursuri, seminarii motivaționale și multe alte surprize. Pentru echipa de la facultatea noastră, formată din cadre didactice, doctoranzi, masteranzi și studenți, a fost o provocare plină de distracție și creativitate!
Au fost oferite detalii despre facultate și scopul atelierelor programate, a fost susținută o sesiune informativă despre alimentație, în care s-a vorbit despre piramida alimentară și importanța citirii etichetelor alimentelor, după care subiectele s-au mutat în zona alimentației echilibrate și cum poate influența aceasta sănătatea și bunăstarea.
Copiii au fost împărțiți apoi în cinci grupe, fiecare participând la ateliere interactive, după cum urmează:
- Analiza senzorială: Explorarea simțurilor prin teste de gust, miros, și textură.
- Jeleuri sănătoase: Crearea de jeleuri colorate și aromate, explorând procesul de gelifiere.
- Microsfere din alginat: Experimentarea cu microsferele din alginat, un material interesant în știința alimentelor.
- Biluțe sănătoase: Prepararea unor gustări sănătoase și delicioase.
- Vulcanul și baloanele: Un atelier amuzant în care au fost creați vulcani de bicarbonat și oțet și a fost observat efectul asupra baloanelor.
- Rebus distractiv, unde copiii au avut ocazia să își pună la încercare cunoștințele într-un mod ludic și educativ.
A urmat concursul ”Inovează un aliment”, iar fiecare grupă a prezentat idei creative pentru alimente inovatoare, având ocazia să arate ce au învățat și cât de inventivi pot fi. Programul s-a încheiat cu alt concurs, cu întrebări bazate pe activitățile prezentate și cele mai bune idei și performanțe au fost premiate.
S-au pus întrebări, s-au făcut numeroase fotografii și atmosfera a fost relaxantă pentru toți participanții. Mulțumim copiilor și organizatorilor pentru experiențele memorabile și pline de învățătură!
Echipa Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor a fost formată din studenții Ana Maria Cocean, Anda Tanislav, Anita Chiciudean, Călina Ciont, Eugen Radu, Răzvan Odochean, Roxana Brie, împreună cu tehnician Alina Rîșco și Asist. univ. dr. Adrian Martău.
Felicitări tuturor!