”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului!”, concurs cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca, prin Proiectul Grazing4Agroecology

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin intermediul Proiectului Grazing4Agroecology (https://grazing4agroecology.eu) și în partneriat cu UBM Feed Romania, cea mai mare fabrică de furaje independentă din țară situată în comuna Sânpaul (jud. Mureș), organizează un concurs destinat fermierilor care integrează pășunatul în cadrul creșterii animalelor (vaci, oi, capre, cai etc).

Mai precis, acest inedit concurs se adresează fermierilor care prin propria activitate demonstrează una sau mai multe realizări în:

  1. Îmbunătățirea sănătății animalelor prin practicarea pășunatului;
  2. Reducerea inputurilor necesare furajării animalelor pe baza pășunatului;
  3. Reducerea poluării;
  4. Creșterea diversității în cadrul fermelor;
  5. Conservarea biodiversităţii prin utilizarea pășunatului.

DESCRIEREA COMPETIȚIEI:

– Competiția se adresează fermierilor care utilizează în proporție cât mai ridicată în furajarea animalelor iarba prin pășunat;

– Fermierii sunt rugați să trimită un scurt videoclip (max. 5 min.) sau poze în care să descrie principalele avantaje dobândite în urma folosirii pășunatului – reducerea costurilor; reducerea poluării; îmbunătățirea bunăstării animalelor etc.

Trimiterea informațiilor se va realiza prin intermediul formularului: https://forms.gle/FuffazxnTDgb58ZZ6  

TERMENII ȘI CONDIȚIILE CONCURSULUI:

  • Concursul este deschis tuturor crescătorilor de animale din România;
  • Jurizarea preliminară se va baza pe informațiile transmise în formularul de cerere, video și poze;
  • Jurizarea finală va implica un juriu format din: o fermă parteneră a proiectului Grazing4AgroEcology; un consultant/cercetător; un reprezentat al UBM Feed Romania (partener din mediul economic);

REGULI DE PARTICIPARE:

  1. Solicitanții trebuie să fie crescători de animale la începutul anului 2023;
  2. Utilizarea în proporție cât mai ridicată a suprafețelor acoperite cu iarbă pentru pășunat.

PREMII:

  • Premiul 1: O călătorie în Irlanda (transport cu avionul și cazare) pentru a participa la întâlnirea proiectului G4AE din martie 2025. Excursia va include, de asemenea, vizite pe teren/ferme/activități demonstrative, precum și posibilitatea de a interacționa cu fermierii câștigători din celelalte state membre. Festivitatea de premiere va include un certificat (furnizat de Teagasc – cel mai important furnizor de consultanță din Irlanda) pentru fiecare fermier, precum și posibilitatea de promovare a fermei în rețeaua G4AE.
  • Câștigătorii premiilor 2-3 vor primi un premiu în furaje UBM Feed, destinate tineretului din fermă (premiul 2 – furaje în valoare de 3.000 lei; premiul 3 – furaje în valoare de 1.000 lei).

CALENDAR DESFĂȘURARE:

– Februarie – Septembrie 2024: înscrierea în cadrul concursului;

– Octombrie 2024: deliberarea juriului și anunțul câștigătorilor pentru cel mai bun fermier român G4AE (premiul I pentru a călători în Irlanda la ședința GPA, în martie 2025);

În cadrul concursului va exista și o secțiune specială pentru tinerii fermieri (vârsta sub 40 de ani). Premiile și perioada de desfășurare sunt:

– Premiile 1, 2 și 3 vor consta în câte o excursie (transport și cazare) la întâlnirea tinerilor fermieri G4AE din Olanda (vara 2024). Întâlnirea presupune vizite de studiu și activități demonstrative în ferme.

– Februarie – Aprilie 2024: înscrierea în cadrul concursului

– Mai 2024: deliberarea juriului și anunțul câștigătorilor pentru cei mai buni tineri fermieri din România (premiul 1, 2 și 3)

Coordonat de Grünlandzentrum (Germania), G4AE se derulează pe o perioadă de 3 ani și jumătate (septembrie 2022 – februarie 2026). Consorțiul cuprinde 18 parteneri din opt state membre ale UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat – Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia.

Ești fermier ? Ai ceva de spus sau de împărtășit despre aceste probleme complexe? Spune ce părere ai despre inovațiile legate de pășunat completând un scurt chestionar: https://ww3.unipark.de/uc/G4AE/romanian/

This project has received funding from the European Union’s Horizon Research and Innovation Program under Grant Agreement No. 101059626. The opinions expressed in this document reflect only the author’s view and do not reflect the European Commission’s opinions. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains  
Skip to content