Ziua Mondială a Apei, marcată de Facultatea de Agricultură printr-un eveniment major și un concurs cu premii pentru studenți

Pentru a marca Ziua Mondială a Apei, Facultatea de Agricultură a universității noastre a organizat, în 26 martie, un eveniment extrem de interesant, care a inclus și un concurs cu premii pentru studenți, sub titulatura ”Apa și clima – Soluții pentru reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice”.

Reuniunea desfășurată în mai multe secțiuni, găzduite de Amfiteatrul Roșu și de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, a fost un bun prilej de dialog între specialiști, studenți și parteneri economici pe tema centrală din acest an a Zilei Mondiale a Apei – ”Păstrarea ghețarilor” și rolul lor esențial în echilibrul hidrologic.

Studenții înscriși în concurs au susținut prezentări cu aceeași tematică, iar cele mai bune au fost premiate, după cum urmează:

  • Premiul I, în valoare de 1.000 lei – Haja Răzvan, Papp Raul
  • Premiul al II-lea, în valoare de 800 lei – Iulia Suciu, Victor Suciu
  • Premiul al III-lea, în valoare de 500 lei – Valentina Rednic, Andreea Cifu.

Cadre didactice de la Facultatea de Agricultură, împreună cu invitații speciali la eveniment au susținut mai multe prezentări, prin care au subliniat importanța ghețarilor pentru apa potabilă, agricultură, industrie, producția de energie curată și ecosisteme sănătoase, precum și importanța reducerile globale ale emisiilor de carbon și strategiile locale de adaptare sunt esențiale.

Participanții au subliniat și câteva mesaje cheie cu ocazia Zilei Mondiale a Apei:

  • Pe măsură ce planeta se încălzește din cauza schimbărilor climatice, lumea noastră înghețată se micșorează, făcând ciclul apei mai imprevizibil și mai extrem;
  • Pentru miliarde de oameni, fluxurile de apă curgătoare se modifică, provocând inundații, secete, alunecări de teren, creșterea nivelului mării și deteriorarea ecosistemelor;
  • Este extrem de important să lucrăm împreună pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a gestiona apele curgătoare într-un mod mai durabil pentru oameni și pentru planetă.

Ziua Mondială a Apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare între agenții pentru toate problemele legate de apa dulce – în colaborare cu guverne și alți parteneri.

Pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internațional de acțiune ”Apă pentru Dezvoltare Durabilă” – www.un.org/en/events/waterdecade.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, Rezoluția 47/193, prin care data de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei (World Water Day). În România, această zi este marcată din 1993.

Skip to content